Vaffelens dag – slik lager du gullsprø og saftige vafler som en proff

- På kjøkkenbenken -

En norsk klassiker - og et faglig håndverk! Vafler er mer enn bare et kaffekakefenomen i Norge. De er tradisjon, gjestfrihet og ikke minst – en liten anledning til å vise at enkle ting kan gjøres med finesse.

På Vaffelens Dag feirer vi både smaken og stoltheten bak dette enkle bakverket. bMen hva skal til for at vaflene løfter seg fra “helt greit” til perfekt sprø utenpå og myke inni?

En norsk klassiker – og et faglig håndverk. (Foto: Sven-Erik Knoff)

NKL-kokkens 5 tips til vaffelsuksess

  1. Bruk kulturmelk eller kefir i røra

    Det gir en lett syrlig smak og sørger for bedre fuktighet og stekeskorpe.

  2. La røren svelle

    Gjerne 30–60 minutter. Dette aktiverer melet og gir bedre konsistens.

  3. Ikke vær redd for smør

    Ekte smør gir smak og gyllen farge – og gjør vaflene mindre tilbøyelige til å henge fast.

  4. Stek på høy varme, men ikke for lenge

    Vaffeljernet skal være godt oppvarmet. Følg nøye med – ett sekund for lenge kan ødelegge sprøheten.

  5. Våg deg på variasjon

    Prøv havregryn for mer tyggemotstand, litt kardemomme for varme – eller appelsinzest for en frisk twist.

 

Visste du at…

  • Vaffelens dag har røtter i Sverige og er egentlig en språklig feiring av Maria budskapsdag – “Vår fruedag” ble etter hvert hørt som “vaffeldag”!

  • Det norske folk spiser over 400 millioner vafler i året.

  • I Trøndelag serverer vi ofte vafler med brunost OG syltetøy – samtidig!

Ektratips:

  • Faglig detalj: Saltets rolle

    Mange undervurderer en klype salt i søt vaffelrøre. Salt fremhever smaken og gir balanse – det er ikke bare viktig i gryter og sauser!

  • Toppingene – fra tradisjon til trend

    Vi elsker klassikeren med rømme og syltetøy, men hvorfor ikke prøve:

    • Lemon curd og mynte

    • Karamellisert løk og blåmuggost (ja – som middag!)

    • Crème fraîche og friske bær

    • Spekemat og urter for en “brunsjvaffel”

 

God vaffeldag! 🧇❤️

Forrige
Forrige

Sommermøte i historiske omgivelser

Neste
Neste

Trondheim vertskap for NM i Kokkekunst 2026