Presidenten takker av

Dette tar Kyrre Dybdal med seg fra tiden i NKL

Etter en periode med store oppgaver, høyt aktivitetsnivå og viktige prosesser i NKL, har han valgt å gi stafettpinnen videre. I dette intervjuet deler han hva som lå bak beslutningen, hva rollen faktisk innebærer, hva han er mest stolt av og hva han mener blir viktigst for NKL fremover mot 2026.

Hva var hovedgrunnen til at du valgte å trekke deg som president nå?

Kyrre Dybdahl. Foto: Amanda Sotberg | FotoKnoff

Det kom ikke som et plutselig innfall. Over litt tid har jeg kjent på at det har lugget. Store oppgaver har ikke hatt nok fremdrift, og ugjorte ting har hopet seg opp. Da deler av landsstyret gjorde meg oppmerksom på at de opplevde det samme, tok det ikke lang tid før jeg måtte erkjenne noe viktig: Det beste for NKL, landsstyret og meg selv var å gi andre muligheten til å skape ny fremdrift og nytt engasjement. Heldigvis er NKL rigget slik at noen kan ta over roret, både i selvvalgte og akutte situasjoner.

Hvordan vil du beskrive presidentrollen i NKL i praksis, hvilke oppgaver og ansvar har du hatt?

Presidentrollen er et veldig lærerikt verv. Du blir godt kjent med hele NKL. Fra landsforeningen og administrasjonen, til de lokale foreningene og de mange flotte enkeltmedlemmene vi har rundt omkring. Og nettopp det speiler oppgavene også: De er mangfoldige.

Singapore 2024. Feiring av Kristine Høiesen Hartviksen som ble valgt inn i presidentskapet for perioden 2024-2028. Kristine var tidligere den første kvinnelige presidenten i NKL, den første kvinnelige nordiske presidenten (NKF) og den første nordiske kvinnen som velges til verdensstyret til World Association Of Chefs Societies, WACS. Foto: Sven-Erik Knoff | FotoKnoff

Noen ganger handler det om overordnede beslutninger sammen med landsstyret, saker som gjelder hele landsforeningen. Andre ganger handler det om detaljer i enkeltprosjekter. Det er også organisering, hovedsakelig av prosesser eller prosjekter som angår hele foreningen, i tillegg til AU-møter og landsstyremøter. Dette gjøres i stor grad sammen med landsstyret og eller administrasjonen.

Så kommer representasjonen. Det internasjonale arbeidet. Der har det særlig vært viktig å delta i og videreformidle fra ulike Worldchefs-fora. De siste par årene har dette blitt både tettere og mer omfattende, ved at de fellesorganene som står oss nærmest, NKF, G5 (de fem tysktalende landene i Europa) og Home Nations (de fire foreningene i Wales, Irland, Skottland og England) har samlet seg for å utveksle og diskutere felles utfordringer og aktiviteter.

Og så er det rollen som talsperson. Presidenten har uttalt seg på vegne av NKL når det har vært behov. Men i dagens online-samfunn må uttalelser komme raskt om de skal ha verdi, og derfor kommer dette gjerne fra administrasjonen i dag.

Hvilke saker har du brukt mest tid på i perioden din?

Ser jeg tilbake på hele perioden min i landsstyret, både som medlem, visepresident og president, har mye handlet om overordnede og strukturelle oppgaver. Det har vært de store linjene, det som skal stå seg over tid.

Jeg tenker på navne- og profilendringen som ble faset inn da jeg først ble valgt inn. Deretter etiske retningslinjer, så vedtektsendringer, og nå strategi og strukturarbeid som skal fases inn fra 2026. I tillegg har jeg, sammen med flere, prøvd å sette etikk og holdninger på agendaen. Der er vi ikke i mål enda.

Og så er det alt det som handler om rekruttering og konkurranser på alle nivåer. Det har jeg brukt mye tid på å delta på, uten at det har krevd mye organisering eller involvering i forarbeidet fra min side. Mye av dette har vært etablert og utført over tid, og er sånn sett rutinepreget, om man kan si det på den måten.

Hva er du mest fornøyd med å ha fått til som president?

Hmmm. Hva JEG har fått til, er vanskelig å svare på. Men hva VI-et, som jeg er en del av, har fått til, er mye. Det jeg er fornøyd med, er alt vi har turt å ta tak i.

For eksempel gamle, etablerte skikker og strukturer, som vedtekter og etiske retningslinjer. Det samme gjelder det som er påbegynt i forhold til «Elefant på menyen», som jeg har tro på kan utgjøre en forskjell når vi får tid til å jobbe det ferdig.

Et konsept som har kommet til i min tid er «Kokke Campus», og som jeg, og mange med meg, mener er det beste konseptet av mange NKL driver.

Jeg tror også jeg har bidratt til en god og folkelig tone i foreningen generelt. Jeg har hatt fokus på inkludering og medbestemmelse i de større prosessene. Det er en krevende, og kanskje ikke så rask, arbeidsmåte. Men den gir mulighet for god forankring i de lokale foreningene, og dermed en mer smidig behandling i foreningen, for eksempel under landsmøtene.

Foran heiagjengen under Global Young Chef Challenge i Singapore 2024. Foto: Sven-Erik Knoff | FotoKnoff

Hva har vært mest krevende ved rollen?

Noe av det mest krevende har vært å møte gamle, etablerte skikker og ikke uttalte forventninger. Presidenten forventes å være den synlige, bestemte og tydelige lederen av foreningen. Men med dagens aktivitetsnivå og bredde kan ikke alt ha presidenten som avsender eller frontfigur. Dessuten handler ikke alt om presidenten.

Landsstyret, administrasjonen, utvalg og komiteer består av mange dyktige individer og utgjør sterke lag. Det er derfor mange som fortjener oppmerksomhet, eller å løftes frem. Ikke bare fordi de fortjener det, men også fordi vi må bygge profiler og fremtidens ledere i NKL.

Og så er det den totale mengden oppgaver og aktiviteter som krever oversikt og innsikt. Det har vært krevende.

Hvorfor mener du NKLs arbeid er viktig for kokkefaget og bransjen i Norge?

Vi har en posisjon, og et verdi og medlemsgrunnlag, som gir oss stor troverdighet og respekt i alt vi gjør. Vi treffer både bredde og spiss, og det gir en mulighet. I samspill med andre aktører med sammenfallende interesser kan vi skape endringer som gjelder både forening, fag, bransje, og til og med samfunnet for øvrig, når vi har et budskap.

Jeg tenker for eksempel på det NKL Trondheim har tatt tak i når det gjelder beredskap og selvforsyning. Som forening holder vi både tradisjon og utvikling høyt. Selv om det ikke er noe NKL har utviklet, liker jeg uttrykket «søke gammelt, skape nytt» veldig godt, og det kler mye av aktiviteten i NKL. Vi formidler tradisjon gjennom bredden i foreningen, og viser til nyskaping gjennom konkurranser og landslag.

Bransjen for øvrig har blitt veldig god til det samme. Det er en vind gjennom bransjen som har spredd holdninger til råvarer, tradisjoner og utvikling, som er god.

Hva er ditt beste minne fra tiden som president, og hvorfor har det satt seg?

Det er nok den første gjennomføringen av «Kokke Campus» i 2021. Den sitter i. Det utviklet seg et veldig sterkt fellesskap blant deltakerne, og de er gode på å opprettholde det den dag i dag.

Siste «skoledag» ble emosjonelt tøff for mange. Det var mye tårer og latter, spesielt fra de «største og tøffeste» gutta. Det er utrolig gøy å treffe igjen denne gjengen, og alle de andre campus kullene, på arenaene der NKL er representert.

«Kokke Campus» har som mål å inspirere og motivere, og der vil jeg si vi har høy måloppnåelse.

NM i Kokkekunst 2024 i Trondheim sammen med Christer Rødseth. Foto: Sven-Erik Knoff | FotoKnoff

Hva tenker du blir viktigst for NKL fremover, mot landsmøtet og videre?

Jeg tror det viktigste fremover er at hele NKL ser at det landsstyret og administrasjonen gjør, er ment å være til det beste for HELE NKL. Kommunikasjon er nøkkelen til å skape et sterkt fellesskap, og den må gå begge veier.

Deltakelse skaper engasjement og styrker fellesskapet. Det motiverer alle som bidrar. Samtidig er frivilligheten under sterkt press, og NKL må tilby forutsetninger for at de som engasjerer seg faktisk får mulighet til å gjøre det.

Økonomi vil alltid være et spørsmål, og fordeling av økonomi likeså. Men dette krever deltakelse. Man må «yte for å nyte», og det kan legges til rette for aktiviteter som gir tilgang til økonomi.

Har du en kort hilsen til medlemmene, eller en oppfordring du vil sende ut på tampen nå rett før jul?

Gled dere over å ha mye å gjøre, alternativet er mye verre. Men ta dere likevel tid til å nyte tiden imellom slagene. Hold faget høyt, vær en stolt ambassadør for NKL og Det Norske Kjøkken.

Nyt julen, maten og hverandres selskap. Det er viktig å senke skuldrene i denne tiden, for 2026 kommer med nye forventninger og krav.

Fra oss i NKL Trondheim

NKL Trondheim vil rette en stor og varm takk for innsatsen du Kyrre har lagt ned som president. Du har brukt utallige timer på vegne av fellesskapet, og bidratt med både engasjement, inkluderende lederskap og vilje til å ta tak i viktige prosesser for hele foreningen. Det fortjener respekt og anerkjennelse.

Vi er takknemlige for jobben du har gjort, og for alt du har bidratt med i en periode der NKL har hatt høyt aktivitetsnivå og store oppgaver på bordet. Samtidig gleder vi oss til å se deg videre i NKL sammenheng, og ikke minst på møtene og arenaene fremover. Takk for innsatsen, og takk for at du fortsatt er en del av laget.

Sven-Erik Knoff

Sven-Erik Knoff is an internationally awarded filmmaker and photographer who captures the world with precision, emotion, and purpose. With over a decade of professional experience and a background as a chef trained in high-end kitchens across the globe, he brings a unique eye for detail, composition, and storytelling.

Whether working independently or for clients worldwide, Knoff crafts visual narratives that blend technical excellence with human depth. His work reflects a deep curiosity for people, places, and light—driven by wanderlust and grounded in a strong sense of craftsmanship.

Known for his meticulous approach and natural ability to connect with his subjects, Knoff turns fleeting moments into lasting impressions—always with a focus on clarity, authenticity, and impact.

https://www.fotoknoff.no
Neste
Neste

Godmatkveld på BMO – en hyllest til våre eldre